Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!
Atunci cand o persoana intentioneaza sa cumpere actiuni la o companie care acorda frecvent dividende, acea persoana este un investitor pentru venit. Aceasta persoana evalueaza actiunile in baza capacitatii de a genera dividende, in mod constant. Pe un astfel de investitor il intereseaza indicatori financiari care sa ii arate daca dividendele sunt suficient de consistente pentru a-i merita investitia si daca acestea pot fi acordate constant.
Doi astfel de indicatori sunt:
- rata de plata a dividendelor (dividend payout ratio) – care stabileste proportia in care profitul companiei este distribuit ca dividende
- randamentul dividendelor (dividend yield ratio) – calculeaza randamentul investitiei pe baza unei comparatii intre dividendele platite si pretul de piata al actiunilor.
Rata de plata a dividendelor (dividend payout ratio)
Investitorii care urmaresc obtinerea de dividende vor evalua companiile pe care le urmaresc prin prisma acestui indicator.
Acest indicator este procentul in care profitul companiei este platit actionarilor sub forma de dividende.
Rata de plata a dividendelor = dividende totale platite/ profitul net
O alta varianta este calculul proportiei precedente la nivel de actiune.
Exemplu
Compania X SRL a platit in ultimul an dividende in suma de 1.000.000 lei actionarilor sai. In acelasi timp, compania a realizat un profit net de 3.000.000 lei.
Rata de plata a dividendelor = 1.000.000 lei/3.000.000 lei =0.33 sau 33%
Investitorii vor urmari pentru companiile interesate modul in care a evoluat acest indicator de-a lungul mai multor perioade, cu scopul de a vedea daca respective companie are suficient profit pentru a putea pastra trendul repartizarii dividendelor.
Astfel de investitori, daca constata o deteriorare a capacitatii firmei de a plati dividende vor proceda la vanzarea actiunilor lor cu consecinta scaderii pretului actiunilor pe piata.
Trendul trebuie urmarit pentru constanta, evolutiile spectaculoase ale indicatorului nu sunt sustenabile. Daca rata de repartizare a dividendelor este mica, riscul de a nu fi acordate dividende este mic si astfel vor fi interesati sa cumpere actiunile, iar aceasta va duce la cresterea pretului.
Pe de alta parte, investitorii vor urmari si cat profit ramane in firma pentru a putea fi investit in dezvoltare. Daca un investitor observa ca tot profitul este distribuit ca dividende si nu mai ramane nimic in firma pentru investitii, acesta este un semnal ca respectiva companie nu vede ca merita investirea de capital suplimentar in firma. Acesta este un semnal prost pentru cei care urmaresc sa castige si ca urmare a cresterii pretului actiunilor companiei.
Ce trebuie sa retinem legat de acest indicator?
- Firmele care platesc dividende trebuie sa fie preocupate de capacitatea de a plati aceste dividende in mod sustenabil.
- Daca firma are oscilatii de cash flow, va trebui sa stabileasca un nivel al dividendelor mai scazut dar pe care sa il poata plati comfortabil.
- Daca cash flow-ul este sanatos, va putea seta un nivel al dividendelor mai ridicat.
- Aceasta politica de repartizare a dividendelor trebuie ponderata cu politica de investitii a firmei – pentru a vedea daca nu cumva investind resursele destinate dividendelor in proiecte de crestere, nu va exista un beneficiu ai mare pentru investitori.
Randamentul dividendelor (Dividend Yield Ratio)
Acest indicator, spre deosebire de cel precedent, tine cont si de valoarea de piata a actiunilor, nu numai de dividendele distribuite.
Se calculeaza astfel: dividendele anuale platite pe actiune/pretul de piata al actiunii la finalul perioadei.
In loc de pretul pe piata al actiunii se poate utiliza o medie a pretului pe perioada respectiva.
Exemplu:
Compania Y SRL plateste dividende de 10 lei/actiune in cursul anului. La finalul anului, pretul de piata a actiunii era de 50 de lei.
Randamentul dividendelor = 10/50 = 0.2 sau 20%
Mai trebuie tinut cont de urmatoarele:
- In calculul acestui indicator se utilizeaza dividendele platite, nu cele distribuite dar neplatite.
- Daca pretul actiunilor este foarte variabil, este recomandat sa se utilizeze media pretului pe perioada in loc de pretul la finalul perioadei
- Nici unul din acest indicatori nu tin cont de aspecte nefinanciare cum sunt : pozitia comerciala, pozitia de monopol, capacitatea de inovatie interna, samd. Prin urmare calculul si interpretarea indicatorilor trebuie completata cu o cercetare a firmei si din punctul de vedere al unor astfel de masuratori.